Rasstandaard van de Heilige BirmaanKarakter


Het Karakter van de Heilige Birmaan kan omschreven worden als bescheiden, vredelievend, tolerant, intelligent en zachtaardig. Birmanen houden van contact met mensen maar ze zullen niet gauw op schoot springen, daarentegen liggen de meeste Birmanen wel graag tegen je aan of maken ze een connectie door een poot tegen bijvoorbeeld een arm aan te leggen. Het ras houdt van gezelschap en is graag bij de rest van de familie in de buurt, het is absoluut geen ras wat graag de hele dag alleen thuis zit en kittens van dit ras zullen baat hebben wanneer ze samen met een ander kitten kunnen opgroeien. De Heilige Birmaan kan eenkennig zijn en staat bekend als erg kieskeurig kunnen zijn wat betreft eten. 

 


Het lichaam:


De Birmaan moet een enigszins gestrekt en middelzwaar lichaam hebben met korte, stevige poten en ronde voeten.


De kop:


De Heilige Birmaan heeft een krachtige schedel met volle, ronde wangen een een wat gewelfd voorhoofd. De neus is middellang, zonder stop en graag een stevige kin. De oren, niet al te groot en afgerond, en moeten goed geplaatst staan, dwz: niet te hoog op de kop, liever met wat ruimte ertussen. Men ziet de Birmaan graag met diepblauwe ogen, maar dit ligt ook aan de kleur van de kat. De ogen zijn er van diepblauw tot violet. De ogen mogen niet te rond zijn, eerder enigszins ovaal van vorm.


De vacht:


De Birmaan heeft een lange tot halflange vacht, liefst met weinig of geen ondervacht en zijdeachtig van textuur. Een volle halskraag is gewenst.


Aftekeningen:


Het belangrijkste kenmerk van de Birmaan zijn de witte voeten oftewel handschoenen. Een Birmaan met een perfecte aftekening is heel moeilijk te fokken en daarom zijn kleine afwijkingen toegestaan. De aftekening moet wel echt wit zijn en het wordt als fout gezien wanneer het opzij omhoog loopt. Wij noemen dat een oploper. Bij de achterpoten moet het wit uitlopen in een punt, maar mag niet over de hak gaan, het mooiste is het als de punten (sporen) gelijk zijn. De kleur van de voetzoolkussentjes is onbelangrijk, het kan voorkomen dat deze donker zijn. 

De staart moet middellang zijn en een lekkere dichtbehaarde pluim hebben.


De kleur:


De Birmaan is een point kat, dit wil zeggen dat het gezicht, de poten, oren, genitaliƫn en staart een kleur(point) hebben. Daarbij is het lichaam licht van kleur. De Birmaan is er in verschillende kleuren, van donker tot licht: sealpoint (donkerbruin), chocolatepoint (melkchocoladebruin), bluepoint (blauwgrijs), lilacpoint (licht blauwgrijs), redpoint (rood) en creampoint (lichtrood). In alle kleurvariƫteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: tabbypoint (gestreept), tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: tabbytortiepoint.


Het karakter:


We gaan bij de beschrijving van het karakter uit van algemene kenmerken. Geen een kat is natuurlijk hetzelfde. Men zegt dat de Heilige Birmaan in het algemeen geen schootkat is. Er zijn echter genoeg Birmanen die het heerlijk vinden op schoot. Ze zijn heel graag bij de baas of bazin, daar ze graag contact met de mensen hebben. Ze zijn speels, ondeugend en blijven lang jong, mits er genoeg vertier is. 


Puntentelling op shows


Puntentelling
Kop en oren 20
Oogkleur 15
Lichaam, poten, voeten 20
Aftekening van voeten/sokken 20
Staart 5
Vachtstructuur, kleur 20
Totaal 100