Kleuren Heilige Birmaan


De heilige birmaan komt oorspronkelijk voor in de volgende kleuren: sealpoint (donkerbruin) en bluepoint (blauwgrijs). Door inkruising van andere rassen kwamen daar in de loop van de tijd de kleuren chocolatepoint (melkchocoladebruin) en lilacpoint (licht blauwgrijs) bij en ontstonden er meerdere kleuren zoals redpoint (rood) en creampoint (lichtrood). Door deze laatste 2 kleuren werd het fokken van tortiepoints mogelijk.

In alle kleurvariƫteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: tabbypoint (gestreept), tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: tortietabbypoint.


De kittens van de Heilige Birmaan worden wit geboren, de points komen pas later tevoorschijn. Het kan soms zelfs een jaar duren eer de Heilige Birmaan zijn uiteindelijke vachtkleur heeft. Voor alle kleurslagen geldt dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze behoort te contrasteren met de gekleurde points. De kleuren worden bij de Heilige Birmaan aangegeven in SBI codes, deze staan bij de naam van de kleur. Bij het maken van deze pagina heb ik van bevriende catteries en eigenaren foto's mogen gebruiken van hun Heilige Birmanen, hiervoor mijn dank.



Door hier te klikken kunt u nog meer foto's bekijken van de diverse kleuren en patronen bij zowel volwassen Birmane als jonge Birmanen.

Seal Point (SBI n)

"Woezel" eigenaresse Rachel van Kleij


Seal Tabby Point (3jr oud)

"Miss Daisy Divine Chintei"Cattery Chintei